Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Sovice sněžní

23. 6. 2008

ObrazekSovice sněžní

Nyctea scandiaca

Typické vlastnosti: Velká bílá sova, aktivní i za dne.

Popis: D 55-66 cm, RK 145-160 cm; samec sněhově bílý s několika tmavými skvrnkami na křídlech, samice a mladí samci s tmavým vlnkováním. V letu dlouhá, spíše špičatá křídla.

Rozšíření: V Evropě jen na Islandu a ve Skandinávii, Finsku a severním Rusku; hnízdí v severských otevřených tundrách.

Výskyt v ČR: Zřídka se zatoulává.

Způsob života: Sovice sněžní je tajuplný pták, který sedává na nízké vyhlídce v krajích bez stromů. Její stavy jsou závislé na výskytu její hlavní potravy – lumíků. Při nedostatku lumíků podnikají sovice často daleké cesty na jiná místa.