Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Sovice krahujová

23. 6. 2008

ObrazekSovice krahujová

Surnia ulula

Typické vlastnosti: Sovas denní aktivitou, připomínající spíše dravce.

Popis: D 36-40 cm, RK 72-81 cm; v letu nápadný dlouhý ocas; létá rychle a přímočaře; na hnízdišti se ozývá „kvikvikvi“.

Rozšíření: Hnízdí ve Skandinávii, Finsku a severním Rusku, ve střední Evropě se objevuje jen zřídka; obývá světlé jehličnaté a březové lesy v oblasti tajgy.

Výskyt v ČR: Velmi vzácný host.

Způsob života: Sedá často na vrcholku stromu nebo podobných vyvýšených místech. Hnízdo si zakládá na špičce zlomeného kmenu stromu. Mláďata krmí především drobnými savci. Když se vyskytuje hojně hlodavců, snáší samice až 13 vajec.