Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Puštík Obecný

4. 3. 2008

Puštík obecný

Strix aluco

Typické vlastnosti: Má velké tmavé oči; často se sluní před stromovou dutinou.

Popis: D 39-42 cm, RK 92-102 cm; naše nejhojnější sova; vyskytuje se hlavně ve dvou barevných formách, šedé a rezavé; křídla relativně široká, spodní část těla s výraznými skvrnami; jeho hlas zní jako „huuu-huhuhu-huu“.

Rozšíření: Celá Evropa kromě Irska,. Islandu a nejsevernějších oblastí; obývá světlé listnaté a smíšené lesy, ale také parky, zahrady, zarostlé hřbitovy apod., hojně se vyskytuje v blízkosti vod.

Výskyt v ČR: Pravidelně hnízdí na celém území.

Způsob života: Jako všechny sovy pátrá po kořisti především pomocí sluchu, ačkoliv i při slabém svitu hvězd dobře vidí. Jeho sluchový orgán ho bezpečně upozorní na kořist vzdálenou až 100 m. Živí se různými obratlovci i bezobratlými a zmocňuje se jich za letu. Loví hlodavce, ale také drobné ptáky při jejich spánku, chytá žáby i brouky. Puštík obecný hnízdí v prostorných stromových dutinách. Vzácněji hnízdí v budkách, starých hnízdech dravců nebo v trhlinách budov apod. Na hnízdišti jsou staří ptáci velmi útoční a nebezpeční a často napadnou i člověka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vyrecek

(petr, 11. 3. 2010 23:40)

toto je pustik to asi neee