Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Puštík bělavý

23. 6. 2008

ObrazekPuštík bělavý

Strix uralensis

Typické vlastnosti: Zřetelně větší a většinou světleji zbarvený než puštík obecný, s dlouhým ocasem; oči působí jako velmi malé.

Popis: D55-62 cm, RK 115-130 cm; v letu jsou patrné podélné skvrny na spodní straně křídel a „jestřábí“ skvrny na spodní části těla.

Rozšíření: Hnízdí převážně ve Švédsku, Finsku a Rusku; vzácný je ve východní a jihovýchodní Evropě, ale vyhnízdil už také v Bavorském lese v jižním Rakousku; žije ve světlých jehličnatých lesích na okrajích močálů a otevřených míst, v horách jihovýchodní Evropy také v bukových lesích; leden-prosinec.

Výskyt v ČR: Zatoulává se; možnost hnízdění není vyloučena.

Způsob života: Živí se hlavně malými hlodavci, které loví na otevřených místech. Na severu Evropy si zakládá hnízda především na zlomených kmenech stromů, často ale také v hnízdních budkách. Jinde, zvláště ve střední Evropě, si často přivlastňuje hnízdo dravců. Tady však již bohužel vymizel, hlavně vlivem devastace životního prostředí, ale pravděpodobně také vlivem měnícího se podnebí. V Bavorském lese ale v posledních 20 letech opět zahnízdil. Roku 1989 sem také byla vysazena mláďata puštíka bělavého, která byla odchována v zajetí. Zde také pro něho vyvěšují speciální budky.