Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Kalous ušatý

23. 6. 2008
Obrazek

Kalous ušatý

Asio otus

Typické vlastnosti: Sova střední velikosti s prodlouženými pery na hlavě, tvořícími jakási ouška; aktivní za soumraku a v noci.

Popis: D 35-37 cm, RK 90-100 cm; menší, štíhlejší a s delšími křídly než puštík obecný; při nebezpečí vydává hlasité zvonivé zvuky „uek“, při obhajování revíru se samec ozývá tlumeným „huh“, na stanovišti vylétnutých mláďat je slyšet vysoké, kovově znějící „ciéh“.

Rozšíření: Široce rozšířen po celé Evropě kromě Islandu a severu Skandinávie a Ruska; obývá okraje lesů, polní remízky nebo i vyšší mlází a městské parky; leden-prosinec.

Výskyt v ČR: Pravidelně hnízdí; hojný druh.

Způsob života: Přes den vysedává na stromech na odpočívadlech v blízkosti kmene ve vztyčené poloze a s přilehlým peřím. Loví na otevřených místech. Hlavní potravou kalouse ušatého jsou hraboši polní, kterých je na jeho jídelníčku až 80 procent. Mimo to chytá také, především v zimě, myši a drobné ptáky, např. vrabce a zvonky. Hnízdo si zakládá ve starých hnízdech vran nebo strak. V zimních obdobích tvoří kalousi často společnosti o 20 až 30 jedincích, kteří někdy odpočívají v zahradách, kde jsou starší smrky. Někdy se mu říká „rohatá sova“, podle prodloužených ušních per, nebo také „kočičí sova“.