Jdi na obsah Jdi na menu
Reklama
Založte webové stránky zdarma - eStránky.cz
 


Kalous pustovka

23. 6. 2008

ObrazekKalous pustovka

Asio flammeus

Typické vlastnosti: Je světlejší a křídla má špičatější než kalous ušatý; létá lehce, s tichým máváním křídel, která působí jsko velmi dlouhá; příležitostně se třepotá.

Popis: D 36-40 cm, RK 96-110 cm; velikostí a postavou podobný kalousovi ušatému, ale má kratší ušní pírka a spodní stranu mnohem světlejší, oči sírově žluté (u kalouse ušatého oranžově žluté), vnější ruční letky jsou černé; v letu je však rozeznání nesnadné, protože dlouhá ušní pera kalouse ušatého nejsou patrná.

Rozšíření: Obývá větší část Evropy (jižní oblasti však jen v zimních měsících); ve střední Evropě je velmi vzácný a většinou jen v letech, kdy je hojnost drobných hlodavců; v mimohnízdní době se vyskytuje především v pobřežních oblastech Evropy; leden-prosinec.

Výskyt v ČR: Místy hnízdí, například v jižních Čechách.

Způsob života: Po kořisti pátrá v otevřené krajině. Loví často za dne. Při lovu létá pomalu v malé výšce, po určitý čas proti větru, pak se obrátí a nechá se se větrem nést zpátky a tak propátrá velké území. Mezi jednotlivými lety za kořistí často sedá na zemi. Loví především hlodavce, ale také rejsky a drobné ptáky. Jako u jiných druhů sov se stavy pustovky rok od roku silně mění podle hojnosti výskytu hrabošovitých hlodavců. Hnízdí v otevřených krajinách s nízkou, ale hustou vegetací, především v močálovitých místech. V březnu předvádí samec zásnubní lety: plachtí se zpomalováním, pak mocným a hlubokým máváním křídel nabírá výšku nad hnízdním územím a zase jakoby padá do hloubky. Přitom často pod tělem udeří křídly o sebe, až zazní praskot. Pustovka je silně ohrožena kultivací vlhkých oblastí, ničením vřesovišť apod.